7 éve szárnyal a FECSKE

"Minek élünk, ha nem azért, hogy egymás számára könnyebbé tegyük az életet?" (George Eliot)

A FECSKE program életében egy újabb, immár a 7. szakasz zárult le. A 2013. június 1-étől 2014. május 31-éig tartó időszakban közel 600 családnak tudtunk rendszeresen segíteni, akik közül tovább növekedett (25%) azon családok száma, akik egyáltalán nem tudnak igénybe venni más szolgáltatást. Ez az előző évi adatokhoz képest 1%-nyi növekedés, mely azt mutatja, hogy a családok negyede jelentősen kiszolgáltatott helyzetben van, valamint, hogy a FECSKE Szolgálat igyekszik megtalálni azokat a családokat, akik a legnagyobb szükségben vannak, vagy még semmilyen kapcsolatuk nincs más szolgáltatókkal.
Majd 600 fogyatékos személyt láttunk el, 120 fecske segítségével, több mint 50.000 szolgáltatási órában. A családok 80%-ban az otthoni felügyeletre és 20%-ban az intézményből való kísérésre igényelték a segítőt. A fogyatékossági típus szerinti megoszlás szerint a halmozottan sérült, az értelmi fogyatékos és az autista személyt nevelő családok igénylik legnagyobb számban a szolgáltatást. A nemek szerinti megoszlás tekintetében, az igénylők több mint 61%-a férfi. Az életkort nézve a szolgáltatásban részesülők 65%-a 14 éven aluli gyermek volt. Jelenleg a szolgáltatás 120 településen, 5 megyében valamint Budapesten érhető el. Amíg a fecske felügyel a fogyatékos gyermekre, addig a szülők elintézhetik hivatalos ügyeiket, elmehetnek fodrászhoz, elutazhatnak a rokonokhoz vagy sétálhatnak egy órát a szabadban. A FECSKE Szolgáltatást igénybe vevők mégis legtöbbször a munkavégzés és a napi bevásárlások miatt kérik a segítőt gyermekük mellé. Ebből is látszik, hogy a családok még mindig meglehetősen kiszolgáltatottak, ugyanakkor bíztató, hogy szolgáltatás segítségével a családok már biztonságosabban tervezhetik tevékenységeiket, állhatnak munkába.

Mindemellett, elkötelezett szakembereink jelentős mennyiségben vállalnak önkéntes tevékenységet, legyen szó a fecske segítőkről, a szakmai vezetőkről vagy külsős szakemberekről. Ők azok, akik a főállásuk és egyéb feladataik mellett szívesen áldoznak időt és energiát arra, hogy a szolgáltatás jól működő és továbbra is fenntartható legyen.

Szolgáltatásunkat az elmúlt egy évben is az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Velux Alapítványok finanszírozták. Támogatásuknak köszönhetően nem csak az elmúlt év sikereiről számolhatunk be, de arról is, hogy a FECSKE Szolgálat tovább folytatódik és a fogyatékos gyermeket, fiatalt nevelő családok továbbra is igénybe vehetik az otthoni felügyeletet vagy az intézményből való kísérést.

Keresés
Feliratkozás hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Belépés

 

 

 

gomb
A NIOK Alapítvány támogatásával

adhat
EGY HÍVÁS – EGY ÓRÁNYI SEGÍTSÉG

Egy hívás ára Önnek 250 Ft – Egy fogyatékos gyermeket nevelő családnak egy órányi segítség!

Köszönjük!

Támogatóink: