Lezárult egy újabb szakasz a FECSKE programban

Ennek az évnek a legnagyobb hozománya, hogy jelentősen nőtt azon családok száma, akik a Fecske Szolgálaton kívül más szolgáltatást nem használnak. Ez azt mutatja, hogy a Fecske Szolgálat kezdi megtalálni azokat a családokat, akik a legnagyobb szükségben vannak és még semmilyen kapcsolatuk nincs más szolgáltatókkal.

A 2012. június 1-étől 2013. május 31-éig tartó szakaszban több mint 500, fogyatékos személyt gondozó családot láttunk el, 140 fecske segítségével. A családok több mint 80%-ban az otthoni felügyeletre és kevesebb, mint 20%-ban az intézményből való kísérésre igényelték a segítőt. A fogyatékossági típus szerinti megoszlás szerint a halmozottan sérült, az értelmi fogyatékos és az autista személyt nevelő családok igénylik legnagyobb számban a szolgáltatást. A nemek szerinti megoszlás tekintetében, az igénylők több mint 60%-a férfi és 66%-a 14 éven aluli gyermek volt. A szolgáltatással elért települések száma is növekedett az elmúlt szakaszban, jelenleg a szolgáltatás, több mint 145 településen, 5 megyében és Budapesten érhető el. Amíg a fecske felügyel a fogyatékos gyermekre, addig a szülők elintézhetik hivatalos ügyeiket, elmehetnek fodrászhoz, elutazhatnak a rokonokhoz vagy sétálhatnak egy órát a szabadban. A FECSKE Szolgáltatást igénybe vevők mégis, legtöbbször a munkavégzés és a napi bevásárlások miatt kérik a segítőt gyermekük mellé, ebből is látszik, hogy a szolgáltatás már beépült a családok napi tevékenységei közé.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyire elégedettek a szolgáltatásunkkal az igénybevevő családjaink, így egy kérdőívet töltettünk ki a szülőkkel, hogy megtudjuk a véleményüket. A kérdőívet összesen 285 család töltötte ki, s legnagyobb többségük kifejezetten elégedett volt a szolgáltatással. A szakszerű felügyeletet és kísérést a kitöltők 62%-a hetente, további 30%-a havonta több alkalommal veszi igénybe. A kérdőívet kitöltő családok 64%-a úgy nyilatkozott, hogy a FECSKE szolgáltatáson kívül nem tud más segítséget igénybe venni, ha felügyeletre vagy kísérésre van szüksége. A SZIR adatokból azt is tudjuk, hogy a családok a felszabadult órákat legnagyobb százalékban a munkavégzés miatt veszik igénybe és azt láttuk a kérdőívek eredményeiből is, hogy az anyagi megélhetés miatt igénybevett óraszámok nagyon fontosak a családoknak.

 

Keresés
Feliratkozás hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Belépés

 

 

 

gomb
A NIOK Alapítvány támogatásával

adhat
EGY HÍVÁS – EGY ÓRÁNYI SEGÍTSÉG

Egy hívás ára Önnek 250 Ft – Egy fogyatékos gyermeket nevelő családnak egy órányi segítség!

Köszönjük!

Támogatóink: