Rosszabbnak értékelik saját életminőségüket

Rosszabbnak értékelik saját életminőségüket a fogyatékos gyermeket nevelő családok a hasonló korú magyar lakosságnál
Anyagi nehézségek, bizonytalanság, a jövőtől való félelem, korlátozottabb hozzáférés az egészségügyi és szabadidős lehetőségekhez – így értékelik saját életminőségüket a fogyatékos gyermeket nevelő családok Magyarországon, derült

ki a KézenFogva Alapítványa WHO által kifejlesztett életminőség kutatásából, amelyet 151 magyar fogyatékos gyermeket nevelő család körében végeztek.

A 2011 első negyedévében készült vizsgálat adatait egy korábbi, a magyar felnőtt lakosság körében végzett, a WHO által kifejlesztett életminőség kérdőív eredményeivel hasonlították össze. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy fogyatékos személyt gondozó családokban a szülők a hasonló korú (35-44 éves) felnőtt lakossághoz képest életminőségüket rosszabbnak ítélik: körükben 10 százalékkal kisebb (41%) az életminőségét legalább jónak ítélők aránya.

Meglepő eredménnyel szolgált a saját egészségügyi állapotra vonatkozó kérdés. A megkérdezettek ugyanis saját egészségügyi állapotukkal kissé elégedettebbek voltak; a különbség 8 % volt. Dávid Bea (MTA), a kutatást végző szociológus elmondta: „Ez azzal lehet összefüggésben, hogy a fogyatékos gyermek neveléséből eredő nehézségek, gondok miatt a szülők saját egészségügyi problémái kevésbé tűnnek fontosnak; ők nem lehetnek betegek".

A vizsgált szülők a hasonló korú magyar lakosokhoz képest átlag 1 ponttal (14,32 helyett 13,27) rosszabbnak értékelték az életminőség környezetre vonatkozó tényezőit. Ugyanígy értékelték a biztonságukat, a szükségleteikre költhető pénz mértékét, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket és a szabadidős lehetőségeiket is.

A KézenFogva Alapítvány megbízásából 2011 első negyedévében Magyarország három megyéjében (Pest – Budapesten is- Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg) 151 családban 250 fő válaszolt a szubjektív életminőség kérdőívre. A vizsgálatban résztvevő családok mindegyike az ún. FECSKE Szolgálat kliens körébe tartozik. A FECSKE Szolgálat modellkísérleti programját a KézenFogva Alapítvány indította el azzal a céllal, hogy otthoni felügyelet biztosításával megkönnyítse és tehermentesítse a fogyatékos gyermeket nevelő családok életét, akiknek ezáltal több szabadidejük marad hivatalos ügyeik elintézésére vagy némi kikapcsolódásra. A kutatást 2012-ben fogják megismételni ugyanezeknél a családoknál, hogy kiderüljön milyen hatása van a FECSKE Szolgálatnak az érintettek életminőségére.

Az adatok végső értékelése még folyamatban van, a kutatás eredménye a www.fecske.kezenfogva.hu oldalon hamarosan elérhető lesz.

Keresés
Feliratkozás hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Belépés

 

 

 

gomb
A NIOK Alapítvány támogatásával

adhat
EGY HÍVÁS – EGY ÓRÁNYI SEGÍTSÉG

Egy hívás ára Önnek 250 Ft – Egy fogyatékos gyermeket nevelő családnak egy órányi segítség!

Köszönjük!

Támogatóink: