A fogyatékos embereket nevelő családok teljes elszigetelődése ellen


FECSKE Szolgálat – mert minden szülőnek szüksége van kikapcsolódásra
Milyen körülmények között élnek ma Magyarországon a fogyatékos gyermeket nevelő családok? Tudjuk, hogy a folyamatos otthoni felügyelet mellett a szülőknek nehezen jut idejük a mindennapi hivatalos ügyek intézésére, az egészséges testvérekre

vagy egyszerűen csak a kikapcsolódásra. Milyen megoldást dolgozott ki erre a Kézenfogva Alapítvány? Hogyan működik a FECSKE Szolgálat? Erről volt szó a Kézenfogva Alapítvány csütörtöki szakmai fórumán, ahol napvilágra kerültek a WHO legfrissebb életminőség-kutatásának eredményei is.

 Jelenleg Magyarországon 234 ezer olyan család van, ahol fogyatékos személy él. Közülük sokan nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek, mert a fogyatékos gyermek vagy felnőtt teljes felügyelete mellett csak az egyik szülő tud munkát vállalni. Az anyagi nehézségek mellett a mindennapi dolgok szervezése, a hivatalos ügyek elintézése vagy akár egy bevásárlás is hatalmas kihívás elé állítja ezeket a családokat.

A Kézenfogva Alapítvány erre a problémára dolgozta ki modellkísérleti programját, a FECSKE Szolgálatot. A program 2007 szeptemberében indult azzal a céllal, hogy egy olyan új szolgáltatást fejlesszen ki és modellezzen, amely a fogyatékos személyeket nevelő családok tehermentesítését és a munkaerőpiacra való visszajutásukat támogatja a fogyatékos családtag otthoni felügyelete által. A szolgáltatás telefonon vagy akár interneten is megrendelhető, díja a család jövedelmétől függ, de legfeljebb 500 forint óránként.

A FECSKE szolgálatot a Velux Alapítványok és a NEFMI támogatja. A most záruló negyedik év teljes kiadásának 83%-a a szolgáltatásra fordított költség. Ezt az összeget a modell kísérletben részvevő partner szervezetek kapják a szolgáltatás működtetésére. A maradék 17%-ból a koordinátor szervezetre 11%-ot, a fejlesztésre 6%-ot fordítanak.

A FECSKE Szolgálat úttörőnek számít a szociális szolgáltatások rendszerében, mert elsődlegesen a fogyatékos családtag otthonában maradását segíti elő. Lehetővé teszi a fogyatékos családtagot gondozó, ápoló, nevelő családok minden egyes tagjának a társadalmi részvételt és aktivitást.

A Kézenfogva Alapítvány célja, hogy a jelenlegi három régióról (Észak-Alföld, Közép-Magyarország, Dél-Dunántúl) egész Magyarországra kiterjessze a szolgáltatás körét, hogy minél több fogyatékos gyermeket nevelő család megismerhesse a gondtalan kikapcsolódás örömét.

 A FECSKE Szolgálatot bemutató 1 perces animáció:

Keresés
Feliratkozás hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Belépés

 

 

 

gomb
A NIOK Alapítvány támogatásával

adhat
EGY HÍVÁS – EGY ÓRÁNYI SEGÍTSÉG

Egy hívás ára Önnek 250 Ft – Egy fogyatékos gyermeket nevelő családnak egy órányi segítség!

Köszönjük!

Támogatóink: