Carly hangja

„Autista vagyok, de nem ez határozza meg igazi énemet, és az életemet. Sok nehézséggel kellett szembenéznem, ám lassan de biztosan legyőztem az akadályokat. Sokszor előfordul, hogy már-már feladnám, de küzdelem nélkül semmi sem lennék."
Az autizmussal élő Carly 11 évig nem tudott a környezetével kommunikálni, majd egy nap megtörtént az áttörés.
Szimbolikus történet a belső hang kereséséről, mely több annál, mint amit a test mutat.

Az édesapa vetette papírra küzdelmüket, amelyből megláthatjuk, hogy bárhol a világon ugyanazt élik át a szülők, ugyanazokat a köröket futják, mint bármelyik család, ahol autista gyermek van. Számukra a reménysugarat, ami Carly fejlődését megindította, az ABA terápia jelentette. Hosszú, gyötrelmekkel teli évek teltek el, amikor a nem beszélő Carly egyszer csak a laptop billentyűzete segítségével megszólal. 12 éves korára írásban kommunikál, nem is akárhogyan. Fantasztikus humorérzékkel, iróniával, intelligenciával és őszinteséggel beszél. Természetesen jöttek a támadások, hogy Carlyt irányítják, segítik, helyette írnak, hiszen, aki autista, nem fejezheti ki magát ilyen választékosan. Ezeket a vádakat maga Carly cáfolja meg. Carly megtalált hangja hatására egyre öntudatosabbá válik és felismeri küldetését: az autizmus szószólója, az autizmus hangja lesz. Hiszen Carly szerint ha a ló beteg, miért kellene odamennünk a kacsához, hogy megtudjuk, mi baja a lónak, amikor mehetünk egyenesen a lóhoz is. Forrás: libri

Íme egy angol nyelvű videó, melyben ő szerepel:

https://www.youtube.com/watch?v=KmDGvquzn2k 

A szikra

Egy olyan könyvet ajánlunk, mely egyrészt igaz történet, másrészt elgondolkodtató és szemléletformáló az autista gyermekek fejlesztése területén

A szikra című könyv egy amerikai édesanya különleges visszaemlékezése. Fia, Jacob Barnett 170-es IQ-jú, Nobel-díj várományos, 15 éves csodagyerek, aki fotografikus memóriával rendelkezik, és két hét alatt egyedül megtanulta a függvénytant. Jacob kilencévesen fogott hozzá egy olyan eredeti asztrofizikai teória kidolgozásához, amelyért szakértők szerint egyszer Nobel-díjat kaphat, tizenkét esztendősen pedig már fizetésért végzett kvantumfizikai kutatásokat. Történetét azonban az teszi még inkább figyelemre méltóvá, hogy Jake rendkívüli elméje kis híján az autizmus ködébe veszett.
Kristine érezte, hogy változtatnia kell ezen. A szakemberek és a férje, Michael helyett a saját ösztöneire hallgatott, kivette Jake-et a fejlesztő óvodából, és hozzálátott, hogy maga készítse föl az óvodai nagycsoportra.

Bővebben

Keresés
Feliratkozás hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat.

Belépés

 

 

 

gomb
A NIOK Alapítvány támogatásával

adhat
EGY HÍVÁS – EGY ÓRÁNYI SEGÍTSÉG

Egy hívás ára Önnek 250 Ft – Egy fogyatékos gyermeket nevelő családnak egy órányi segítség!

Köszönjük!

Támogatóink: